31
May
Ingliskeelne ülevaade Eesti toidujäätmete ja toidukao uuringust
0 Comment
SEI Tallinn viis läbi Eestis tekkiva toidujäätmete ja toidukao ning nende tekkepõhjuste uuringu kõigis toidutarneahela etappides, sh kodumajapidamistes, toitlustuses, kaubanduses, toidutööstuses ja esmatootmises (põllumajandus ja kalakasvatus). Uuringu tulemused kajastavad 2020. aastal tehtud detailuuringus kogutud andmete ning riikliku jäätmearuandluse 2019. aasta andmete analüüsil saadud tulemusi. Nüüd on uuringu baasil valminud ka põhjalik ingliskeelne kokkuvõte, mis annab... Read More
30
Apr
Planeedisõbraliku lõunasöögiga kliimakriisi vastu
30. aprillil ilmus Postimehe erilehes 4jaleht põhjalik ülevaade Eestis käimas olevatest projektidest, mis panustavad tervislikuma ja väiksema süsinikujalajäljega toidulaua kujundamisse. Loe artiklit “Planeedisõbraliku lõunasöögiga kliimakriisi vastu” siin.
13
Apr
Algas projekt, mis muudab koolitoidu tervislikumaks nii lastele kui planeedile
Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn), Tallinna linn ja Viimsi vald on koos partneritega 12 Euroopa riigist ühendanud jõud, et muuta Euroopa koolides pakutav koolitoit jätkusuutlikumaks. Projekti tulemusena on koolitoit ühtaegu maitsev ja tervislik, aga ka keskkonda säästev. Euroopa Liidu rahastatav SchoolFood4Change (SF4C) projekt kaasab nelja aasta jooksul üle Euroopa 3000 kooli, rohkem kui 600... Read More
09
Mar
Valminud on plakat toidujäätmete ja toidukao kohta Eestis
Eesti kodumajapidamistes tekib aastas 80 564 tonni toidujäätmeid, millest toidukadu moodustab 33 837 tonni ehk ligi 40%. Valminud on kõigile huvilistele avalikult kättesaadav plakat toidujäätmete ja toidukao kohta Eestis. Plakatil esitatud info tugineb 2021. aastal ilmunud uuringu “Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti toidutarneahelas” andmetele. Plakat sobib kasutamiseks nii koolides kui teistes hariduasutustes, aga ka erinevates... Read More
17
Nov
Veebiseminar “Haridusasutuste toitlustushanked: kuhu edasi?”
Kutsume kõiki huvilisi seminarile, kus anname ülevaate jätkusuutlike toitlustushangete olukorrast ja väljakutsetest Eestis. Lisaks arutleme, missugused on mahetoidu trendid meil ja mujal ning missugune on Eesti valmisolek kohalikku mahetoitu pakkuda. Veebiseminar “Haridusasutuste toitlustushanked: kuhu edasi?” toimub 25. novembril 2021 kell 14-16. Uuri seminari päevakava ja registreeru siin.
24
Aug
Uus rakendus “Tühjenda oma külmik”
Rimi lahendab koos Taani idufirmaga Plant Jammer kodudes toiduraiskamise probleemi. Projekti käigus koolitati koostöös kogenud kokkadega tehisintellekti pakkuma tervislikke ja kvaliteetseid toiduretsepte kodus leiduvatest koostisosadest. Lahendus on lihtne ja mugav – klient sisestab oma köögis leiduvad toiduained või toidujäägid Rimi kodulehel asuvasse rakendusse ning virtuaalne kokk pakub tervislikke ja kvaliteetseid retsepte, mis sisaldavad valitud koostisosi.... Read More
28
May
Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus sõlmis koostöölepingu Toidupangaga
Kaitsevägi on sel aastal koostöös SEI Tallinnaga läbi viimas jäätmeuuringut, mille käigus tehti ettepanek ka toidujäätmete vältimise vähendamiseks. Hea meel on tõdeda, et nüüdseks on Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus sõlminud koostöölepingu SA Eesti-Hollandi Heategevusfondiga (edaspidi Toidupank). Koostöölepingu alusel antakse Toidupangale tasuta üle tarbimiskõlbulik toidukaup, mis on Kaitseväel üle jäänud. Toidu annetamise projekt seob omavahel riigikaitse tegevuse,... Read More
27
May
Avaldatud on uus toidujäätmete uuring
Värskest uuringust selgub, et Eestis tekib 167 000 tonni toidujäätmeid aastas. Toidujäätmetest poole ehk ligikaudu 84 000 tonni moodustab raisku läinud toit ehk toidukadu. Kuigi Eestis on ka varem eraldi uuritud toidujäätmete ja toidukao teket eri toidu tarneahela sektorites, on vastvalminud aruande puhul tegemist esimese uuringuga, mis käsitleb korraga kogu toidu tarneahelas tekkivaid toidujäätmeid. Värske... Read More
06
May
Keskkonnakuu toob ERR-i programmidesse toidu säästmise teemad
Maikuu on Eesti Rahvusringhäälingus traditsiooniliselt keskkonnakuu. Sel kevadel tõstavad ERR-i programmid esile toidu hoidmise ja raiskamise teemad. Läbi maikuu avatakse toidu teemat läbi praktiliste lugude ja teadusuuringute ning käima lükatakse suur kapitoidu retseptide kogumine. Euroopa Liidus läheb igal aastal hinnanguliselt 88 miljonit tonni toitu raisku, ühe inimese kohta teeb see keskmiselt 173 kg. Eesti on... Read More
06
May
Rohetiiger hoiab kampaaniaga head toitu
Rohetiigri eestvedamisel on paljud ettevõtted pannud õlad kokku et läbi teadlikkuse tõstmise viia ellu muudatusi toiduainetööstuse igas etapis. Eesmärk on vähendada toiduraiskamist tootmises, käitlemises ja turustamises, aga ka tarbijate seas. Kampaania „Hoiame head toitu“ kutsub kõiki kandma hoolt selle eest, et väärtuslik ja hea toit jõuaks meie taldrikutele ja sealt kõhtu, ega lõpetaks olmeprügi seas... Read More