31
Aug
Algas Eesti toidu kuu, mis kutsub toitu vähem raiskama
0 Comment
Eile sai avalöögi üheksas Eesti toidu kuu, mis toob septembris üle Eesti arvukalt toidufestivale, laatu ja muid üritusi. Seekord pöörab toidukuu tähelepanu ka toiduraiskamise vähendamisele. Kuu programmi koordineerib Regionaal- ja Põllumajandusministeerium eesmärgiga väärtustada kohalikku tootmist ja siinset toidukultuuri. Lisaks juhitakse tarbijate tähelepanu läbimõeldud ja säästlikule tarbimisele. „Peame oluliseks kohaliku toidutootmise säilimist ning väärtustame tööd ja... Read More
16
Jun
Valmis juhendikogu kooli toidukultuuri parandamiseks
Rahvusvahelises koolitoidu projektis School4Change (SF4C) valmis juhendmaterjal, mille abil saavad koolid ja kohalikud omavalitsused muuta oma lähenemisviisi toidule keskkonnasõbralikumaks ja toetada tervislike toitumisharjumuste kujunemist. Kogu kooli toidukultuur on raamistik, mis toob kokku kõik koolitoiduga seotud osapooled ja aitab muuta toidu käsitlust terves koolis, mitte üksnes sööklas. Raamistiku järgi pole toit üksnes tarbekaup, vaid õppematerjali oluline... Read More
14
Apr
Nõmmele paigaldati esimene toidu kogumiskast
Ringmajandusettevõte FudLoop paigaldas Tallinnas Valdeku 15 asuvasse Valdeku saun-spordihoone fuajeesse toidu kogumiskasti, kuhu inimesed saavad tuua enda kodus üle jäävaid pikema säilivusajaga toiduaineid, kirjutab Pealinn. Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul moodustab toidukadu ehk tarbimiseks mõeldud toit või toiduaine, mis jääb tarbimata ja visatakse toidujäätmetena ära, peaaegu poole kõikidest toidujäätmetest. „Ühe keskmise Eesti leibkonna aastane toidukadu on,... Read More
19
Mar
Saaremaa toidupank: Kõigile abivajajaile toitu ei jätku
“See osa toidust, mis päästetakse ja abivajajatele vahendatakse, on vaid piisk meres võrreldes kogustega, mis prügimäele jõuavad. Ometi on abivajajaid rohkem kui toidupank aidata suudaks,” kirjutab Saare toidupanga projektijuht Marjana Luist Saarte Hääles. Rõõm on tõdeda, et koostööpartnerite abiga suudab Saare maakonnas tegutsev toidupank päästa igal aastal aina rohkem ja rohkem kaupa. Viimase kolme aastaga... Read More
31
Jan
Kümme Eesti kooli hakkab katsetama uut lähenemist koolitoidule
Koolitoidule keskenduv rahvusvaheline projekt SchoolFood4Change kaardistas esimese tegevusaasta jooksul koolitoidu süsteemid 12 Euroopa Liidu riigis ja määratles esimest korda kestliku koolitoidu mõiste. Mullu alanud koolitoidu projekt SchoolFood4Change (SF4C) seadis eesmärgiks muuta koolitoit tervislikumaks nii õpilastele kui planeedile. Eesmärgi saavutamiseks kaardistas Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus alustuseks koolitoidu süsteemid 16 linnas ja regioonis 12-s projektis osalevas EL-i... Read More
08
Jul
Saaremaa vald keelab toidu äraviskamise üritustel
Alates 2023. aastast ei tohi Saaremaa avalike ürituste toitlustajad järele jäänud söögikõlblikku toitu ära visata, vaid peavad selle inimestele söömiseks jagama. Saaremaa valla keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm ütles, et avalikel üritustel toidu äraviskamise keeld kirjutati sisse Saaremaa valla jäätmehoolduseeskirja, mille eelnõu läbis hiljuti esimese lugemise. Loe artiklit Saarte Häälest.
31
May
Ingliskeelne ülevaade Eesti toidujäätmete ja toidukao uuringust
SEI Tallinn viis läbi Eestis tekkiva toidujäätmete ja toidukao ning nende tekkepõhjuste uuringu kõigis toidutarneahela etappides, sh kodumajapidamistes, toitlustuses, kaubanduses, toidutööstuses ja esmatootmises (põllumajandus ja kalakasvatus). Uuringu tulemused kajastavad 2020. aastal tehtud detailuuringus kogutud andmete ning riikliku jäätmearuandluse 2019. aasta andmete analüüsil saadud tulemusi. Nüüd on uuringu baasil valminud ka põhjalik ingliskeelne kokkuvõte, mis annab... Read More
30
Apr
Planeedisõbraliku lõunasöögiga kliimakriisi vastu
30. aprillil ilmus Postimehe erilehes 4jaleht põhjalik ülevaade Eestis käimas olevatest projektidest, mis panustavad tervislikuma ja väiksema süsinikujalajäljega toidulaua kujundamisse. Loe artiklit “Planeedisõbraliku lõunasöögiga kliimakriisi vastu” siin.
13
Apr
Algas projekt, mis muudab koolitoidu tervislikumaks nii lastele kui planeedile
Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn), Tallinna linn ja Viimsi vald on koos partneritega 12 Euroopa riigist ühendanud jõud, et muuta Euroopa koolides pakutav koolitoit jätkusuutlikumaks. Projekti tulemusena on koolitoit ühtaegu maitsev ja tervislik, aga ka keskkonda säästev. Euroopa Liidu rahastatav SchoolFood4Change (SF4C) projekt kaasab nelja aasta jooksul üle Euroopa 3000 kooli, rohkem kui 600... Read More
09
Mar
Valminud on plakat toidujäätmete ja toidukao kohta Eestis
Eesti kodumajapidamistes tekib aastas 80 564 tonni toidujäätmeid, millest toidukadu moodustab 33 837 tonni ehk ligi 40%. Valminud on kõigile huvilistele avalikult kättesaadav plakat toidujäätmete ja toidukao kohta Eestis. Plakatil esitatud info tugineb 2021. aastal ilmunud uuringu “Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti toidutarneahelas” andmetele. Plakat sobib kasutamiseks nii koolides kui teistes hariduasutustes, aga ka erinevates... Read More