06
Apr
Kodumajapidamised viskavad aastas ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu
0 Comment
“Kuigi paljud eestlased kurdavad väikese palga üle, oleme siiski nii heal järjel, et visata iga kuu prügikasti kilode kaupa toitu. Keskkonnaministeeriumi tellitud uuringu järgi on toidukadu ühe inimese kohta aastas umbes 19,5 kilogrammi. Kui arvestada, et eestlasi on umbes 1,3 miljonit, siis viskame aasta jooksul ära ligi 25 tonni toitu.” Loe lisa Järva Teatajast. Kui... Read More
01
Apr
Tonnide viisi toitu läheb poelettidelt prügikasti
Eesti kauplustes jääb aastas müümata ligi 12 000 tonni toiduaineid, millest suur osa lõpetab prügikastis. Kuna äravisatavad toidukaubad lähevad reeglina konteinerisse koos pakendiga, muutub keeruliseks nii biojäätmete lõppkäitlemine kui ka pakendi taaskasutamine ning need lõpetavad sageli prügimäel või põletusahjus. Loe lähemalt Järva Teatajast.
25
Feb
Maalehe eksperiment näitab, kui palju tekib nädalaga majapidamises prügi
Maaleht otsustas lähemalt uurida, kui palju koduses majapidamises prügi tekib ja kui palju visatakse ära kasutuskõlblikku kraami. Selleks viidi läbi eksperiment kolmes Eesti peres, kes kaalusid ja pildistasid üles oma nädalase prügi. Märkimisväärse osa tekkinud prügist moodustasid ka toidujäätmed. Loe lähemalt eksperimendi tulemustest Maalehe artiklist.
25
Feb
Toidupanga juht: Eestis raisatakse aastas 99 800 tonni toitu ja pool sellest on täiesti söödav
Eesti Toidupanga juhataja Piet Boerefijn sõnult raisatakse Eestis aastas 99 800 tonni toitu, millest pool oleks tegelikult täiesti söödav. Toidujäätmete tekitamine tähendab maa, vee, energia ja muude ressursside raiskamist. See on ebaeetiline ja toob kaasa tohutul hulgal kasvuhoonegaaside heitmeid. Loe lähemalt Maalehes ilmunud artiklist.
13
Oct
Valitsus kiitis heaks strateegia “Talust taldrikule”
Valitsus kiitis tänasel istungil heaks Eesti seisukohad strateegia «Talust taldrikule» kohta. Postimehes saab tutvuda ka maaeluminister Arvo Alleri kommentaariga. Strateegia „Talust taldrikule“ on uus terviklik lähenemisviis sellele, kuidas eurooplased peaksid hindama toidu kestlikkust. Strateegias seatakse eesmärk liikuda kestliku ja vastupidava toidusüsteemi poole. Tervisliku ja kestliku toitumise valikut hõlbustava soodsa toidukeskkonna loomine toob kasu tarbijate tervisele ja elukvaliteedile... Read More
02
Oct
Algas Keskkonnaministeeriumi kampaania “Austa toitu jäägitult!”
Keskkonnaministeeriumi värske kampaania “Austa toitu jäägitult!” juhib tähelepanu igaühe võimalustele austada toitu jäägitult ja anda oma panus toidujäätmete tekke vähendamisse. Loe kampaania kohta lisa SIIT.
24
Sep
Rahvusvaheline konverents “Lõpp toiduraiskamisele!” 29. septembril
Pööramaks toidujäätmete tekke vältimise olulisusele tähelepanu, toimub 29. septembril kell 11.00-16.00 Toidupanga, sotsiaalministeeriumi ja keskkonnaministeeriumi eestvedamisel rahvusvaheline konverents „Lõpp toidu raiskamisele!”. Konverentsi saab jälgida videoülekandena Delfi ja Postimehe vahendusel. Konverentsi keskmes on toidujäätmete tekke vältimise teema toidu ümberjaotamise vaatest. Konverentsi avavad sotsiaalminister Tanel Kiik, maaeluminister Arvo Aller, Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik ning Euroopa Komisjoni volinik Stella Kyriakides. Seejärel jagavad õppetunde eksperdid ja praktikud... Read More
21
Sep
Tulevikutoidu konverents 25. septembril Tartus
25. septembril kell 10.30-17.00 saab AHHAAs osaleda töötubades ning kuulata, mõtiskleda ja arutleda koos asjatundjatega tulevikutoidu ja toidu tuleviku üle. Paneeldiskussioonis “Miks kaob 1/3 maailma toidust prügisse?” osaleb ka SEI Tallinna vanemekspert Evelin Piirsalu. Registreerimine ja programm SIIN.
16
Sep
Tartlased päästavad järelejäänud toitu
Noored algatasid Tartus teenuse Fudler, mis proovib lahendada toidu raiskamise probleemi söögikohtades. Tartlastel on nüüd võimalik uue veebilehe fudler.ee kaudu tellida soodsama hinnaga mõnes toidukohas järele jäänud päevapakkumisi või näiteks kooke. Restoran Kolm Tilli on Fudleris kaasa löönud algusest peale, eestvedaja Mikk Valtna märkis, et päevas jääb neil alles 10–15 portsjonit.Loe täpsemalt Tartu Postimehest.
06
Apr
Viskame ära palju toitu, kuid keegi ei tea, kui palju
Kolmandik kogu maailmas toodetavat toitu läheb raisku. Ent lahenduste kallal töötamine on aeglane ja alles lapsekingades. Kõige enam tekib toidukadu ehk raisatud toitu* just kodus. SEI Tallinna (Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskus) 2014. aasta uuringu andmetel tekitab Eestis üks inimene kodumajapidamises aasta jooksul keskmiselt 54 kilo toidujäätmeid, millest lausa 36% on toidukadu. Loe edasi Eesti Päevalehest.