17
Nov
Veebiseminar “Haridusasutuste toitlustushanked: kuhu edasi?”
0 Comment
Kutsume kõiki huvilisi seminarile, kus anname ülevaate jätkusuutlike toitlustushangete olukorrast ja väljakutsetest Eestis. Lisaks arutleme, missugused on mahetoidu trendid meil ja mujal ning missugune on Eesti valmisolek kohalikku mahetoitu pakkuda. Veebiseminar “Haridusasutuste toitlustushanked: kuhu edasi?” toimub 25. novembril 2021 kell 14-16. Uuri seminari päevakava ja registreeru siin.
24
Aug
Uus rakendus “Tühjenda oma külmik”
Rimi lahendab koos Taani idufirmaga Plant Jammer kodudes toiduraiskamise probleemi. Projekti käigus koolitati koostöös kogenud kokkadega tehisintellekti pakkuma tervislikke ja kvaliteetseid toiduretsepte kodus leiduvatest koostisosadest. Lahendus on lihtne ja mugav – klient sisestab oma köögis leiduvad toiduained või toidujäägid Rimi kodulehel asuvasse rakendusse ning virtuaalne kokk pakub tervislikke ja kvaliteetseid retsepte, mis sisaldavad valitud koostisosi.... Read More
28
May
Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus sõlmis koostöölepingu Toidupangaga
Kaitsevägi on sel aastal koostöös SEI Tallinnaga läbi viimas jäätmeuuringut, mille käigus tehti ettepanek ka toidujäätmete vältimise vähendamiseks. Hea meel on tõdeda, et nüüdseks on Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus sõlminud koostöölepingu SA Eesti-Hollandi Heategevusfondiga (edaspidi Toidupank). Koostöölepingu alusel antakse Toidupangale tasuta üle tarbimiskõlbulik toidukaup, mis on Kaitseväel üle jäänud. Toidu annetamise projekt seob omavahel riigikaitse tegevuse,... Read More
27
May
Avaldatud on uus toidujäätmete uuring
Värskest uuringust selgub, et Eestis tekib 167 000 tonni toidujäätmeid aastas. Toidujäätmetest poole ehk ligikaudu 84 000 tonni moodustab raisku läinud toit ehk toidukadu. Kuigi Eestis on ka varem eraldi uuritud toidujäätmete ja toidukao teket eri toidu tarneahela sektorites, on vastvalminud aruande puhul tegemist esimese uuringuga, mis käsitleb korraga kogu toidu tarneahelas tekkivaid toidujäätmeid. Värske... Read More
06
May
Keskkonnakuu toob ERR-i programmidesse toidu säästmise teemad
Maikuu on Eesti Rahvusringhäälingus traditsiooniliselt keskkonnakuu. Sel kevadel tõstavad ERR-i programmid esile toidu hoidmise ja raiskamise teemad. Läbi maikuu avatakse toidu teemat läbi praktiliste lugude ja teadusuuringute ning käima lükatakse suur kapitoidu retseptide kogumine. Euroopa Liidus läheb igal aastal hinnanguliselt 88 miljonit tonni toitu raisku, ühe inimese kohta teeb see keskmiselt 173 kg. Eesti on... Read More
06
May
Rohetiiger hoiab kampaaniaga head toitu
Rohetiigri eestvedamisel on paljud ettevõtted pannud õlad kokku et läbi teadlikkuse tõstmise viia ellu muudatusi toiduainetööstuse igas etapis. Eesmärk on vähendada toiduraiskamist tootmises, käitlemises ja turustamises, aga ka tarbijate seas. Kampaania „Hoiame head toitu“ kutsub kõiki kandma hoolt selle eest, et väärtuslik ja hea toit jõuaks meie taldrikutele ja sealt kõhtu, ega lõpetaks olmeprügi seas... Read More
06
Apr
Kodumajapidamised viskavad aastas ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu
“Kuigi paljud eestlased kurdavad väikese palga üle, oleme siiski nii heal järjel, et visata iga kuu prügikasti kilode kaupa toitu. Keskkonnaministeeriumi tellitud uuringu järgi on toidukadu ühe inimese kohta aastas umbes 19,5 kilogrammi. Kui arvestada, et eestlasi on umbes 1,3 miljonit, siis viskame aasta jooksul ära ligi 25 tonni toitu.” Loe lisa Järva Teatajast. Kui... Read More
01
Apr
Tonnide viisi toitu läheb poelettidelt prügikasti
Eesti kauplustes jääb aastas müümata ligi 12 000 tonni toiduaineid, millest suur osa lõpetab prügikastis. Kuna äravisatavad toidukaubad lähevad reeglina konteinerisse koos pakendiga, muutub keeruliseks nii biojäätmete lõppkäitlemine kui ka pakendi taaskasutamine ning need lõpetavad sageli prügimäel või põletusahjus. Loe lähemalt Järva Teatajast.
25
Feb
Maalehe eksperiment näitab, kui palju tekib nädalaga majapidamises prügi
Maaleht otsustas lähemalt uurida, kui palju koduses majapidamises prügi tekib ja kui palju visatakse ära kasutuskõlblikku kraami. Selleks viidi läbi eksperiment kolmes Eesti peres, kes kaalusid ja pildistasid üles oma nädalase prügi. Märkimisväärse osa tekkinud prügist moodustasid ka toidujäätmed. Loe lähemalt eksperimendi tulemustest Maalehe artiklist.
25
Feb
Toidupanga juht: Eestis raisatakse aastas 99 800 tonni toitu ja pool sellest on täiesti söödav
Eesti Toidupanga juhataja Piet Boerefijn sõnult raisatakse Eestis aastas 99 800 tonni toitu, millest pool oleks tegelikult täiesti söödav. Toidujäätmete tekitamine tähendab maa, vee, energia ja muude ressursside raiskamist. See on ebaeetiline ja toob kaasa tohutul hulgal kasvuhoonegaaside heitmeid. Loe lähemalt Maalehes ilmunud artiklist.