Valmis juhendikogu kooli toidukultuuri parandamiseks
Rahvusvahelises koolitoidu projektis School4Change (SF4C) valmis juhendmaterjal, mille abil saavad koolid ja kohalikud omavalitsused muuta oma lähenemisviisi toidule keskkonnasõbralikumaks ja toetada tervislike toitumisharjumuste kujunemist.
Kogu kooli toidukultuur on raamistik, mis toob kokku kõik koolitoiduga seotud osapooled ja aitab muuta toidu käsitlust terves koolis, mitte üksnes sööklas. Raamistiku järgi pole toit üksnes tarbekaup, vaid õppematerjali oluline sisu ja jätkusuutlike harjumuste tõukaja. Eesmärk on hõlmata toitu kõigisse koolielu aspektidesse, sealhulgas aluspõhimõtetesse, juhtimisse, õppekavasse ja einestamise kogemusse. Kestlike toitumisharjumuste kujundamise kaasatakse õpilased, õpetajad, lapsevanemad, koolid, omavalitsused ja laiem kogukond. Toidukultuuri keskmes on jätkusuutlik ja tervislik koolitoidu hankimine.
Projektis käsitletakse koole kui toiduga seotud uuenduslike lähenemisviiside taganttõukajaid oma piirkonnas. Muutusi toetavad koolide õppekavad, ringmajanduse ärimudelid, looduspõhised lahendused, piirkonnaköögid, mitme põlvkonna toidutarbimine, piirkondlik toitutootmine, koolide ja toitutootjate koostöö, toidu jagamine jne.
Juhendav dokument on üles ehitatud neljas osas:
- osa: kogu kooli toidukultuuri lähenemisviisi raamistik: WSFA muudatused ja tegevused koolides, et edendada tervist ja heaolu, säästvat arengut toetavat haridust, jätkusuutlikkust ja võrdsust.
- osa: kogu kooli toidukultuuri lähenemisviisi rakendamine: WSFA rakendamiseks koolis peavad kõik koolis ja selle ümbruses tegutsejad olema kaasatud ja võtma vastutuse. Dokumendi teine osa illustreerib, kuidas seda saavutada, selgitab kogu kooli toiduga seotud põhimõtete väljatöötamist ja annab samm-sammult juhendi, kuidas seda teha.
- osa: kohalike ja piirkondlike omavalitsuste roll: riigid ja kohalikud omavalitsused saavad toetada WSFA rakendamist koolides juhendamise kaudu ning hõlbustades ühisprojekte ja partnerlussuhteid teiste kohalike osalejatega.
- osa: WSFA kolm taset: WSFA saab rakendada kolmel tasemel (pronks, hõbe ja kuld). Koolid, kus tehakse koolitoidu ja toiduhariduse vallas suurepärast tööd, saavad edasi liikuda järgmisele tasemele ja näidata oma saavutusi ka laiemalt koolide vahelises kogukonnas.
Alates 2023. aastast hakkab kogu kooli toidukultuuri lähenemist ja tegevusi pilootprojektina kasutama 80 kooli üle Euroopa. Nende seas on ka viis Tallinna kooli (Tallinna Inglise Kolledž, Tallinna Südalinna Kool, Tallinna Rahumäe Põhikool, Tallinna Mahtra Põhikool ja Ristiku Põhikool) ning viis Viimsi valla põhikooli (Haabneeme Kool, Randvere Kool, Püünsi Kool, Viimsi Kool ja Prangli Kool).
Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on Euroopas umbes 20% kooliealistest lastest ülekaalulised või rasvunud, kusjuures paljudes riikides on nende arv tõusmas. Madala sissetulekuga või ebasoodsas olukorras olevatest leibkondadest pärit lapsed söövad tõenäolisemalt ebatervislikku toitu, mis omakorda suurendab ebavõrdsust. Euroopa Liidus (EL) elab 33 miljonit inimest, kes saavad endale korralikku einet lubada vaid kord kahe päeva jooksul – see arv võib veelgi suureneda, kui toiduainete hinnad jätkuvalt tõusevad. Noorte tervislikku ja säästvasse toitumisse investeerimine võimaldab märkimisväärselt kokku hoida tulevasi rahvatervise kulutusi ning aitab kaasa noorte isiklikule ja sotsiaalsele heaolule.
Tutvu juhistega siin.