6 lihtsat viisi, kuidas vältida toiduraiskamist
Toiduraiskamine on ülemaailmne probleem ja seda just eriti arenenud riikides. Samas on meie seas inimesi, kes peavad kannatama nälga, sest neil lihtsalt ei ole piisavalt toitu. Toidu õige säilitamine, maksimaalne kasutamine ja toidupoes tark ja läbimõeldud ostude tegemine aitab säästa nii raha, kui ka ennetada toidu ära viskamist. Järgnevalt toome sinuni kuus lihtsat viisi, kuidas vältida toiduraiskamist.
Enne toidupoodi minemist mõtle hoolikalt söögikorrad läbi ja koosta ostunimekiri. Kui tead täpselt, kui palju ja mida vajad, väldid emotsioonide ajendil tehtud ja mõtlematuid oste ning toidukorvi jõuavad tooted, mida tõeliselt vajad. Näide: kui retseptis läheb vaja kahte porgandit, ei pea sa ostma tervet kotitäit. Sellega säästad raha ja väldid toidu riknemise ja ära viskamise. Enne uute asjade ostmist veendu, et vanad ja kiiresti riknevad toiduained on ära kasutatud.
Ära mine tühja kõhuga poodi! Järgi oma ostunimekirja! Spontaansed ostud on need, mille kaudu tuuakse koju liiga palju toiduaineid, mida hiljem ära ei sööda.Toidukoguseid ostes ole realistlik. Üksi elades ei vajata koguseliselt sama palju toiduaineid, kui suures perekonnas. Eelpakendatud ja suures koguses pakutava odava toiduaine (nt leib/sai, puuviljad) ostmisel mõtle, kas jõuad kõik ära tarbida, enne kui toit halvaks läheb. Kui aga ei ole võimalik väiksemaid koguseid osta, siis mõtle, kuidas toiduaineid kauem säilitada saad (kasutades sügavkülma jne). Võimalusel osta tooteid (k.a maitseaineid jms) lahtisest letist. Nii saad osta enda jaoks vajaliku koguse ja väldid üleostmist ning raiskamist.
- Toidu säilitamine
Et toit ei läheks riknema, tuleb seda õigesti säilitada – näiteks toitu sügavkülmutades, säilituskarpe kasutades, toiduaineid konserveerides jne. Niisketes ja soojades tingimustes rikneb toit kiiremini, seepärast tuleks kööki hoida jaheda ja kuivana.
Söögi valmistamisel kasuta ära toiduainete kõik osad – koored, varred, lehed jne sisaldavad täiendavaid toitaineid, mis on inimese organismile kasulikud. Internetis ringi “surfates” leiad palju häid ideid ja retsepte kuidas kasutada tooraine kõiki osi, mida alguses pidasid kasutuks. Näiteks: kartulit ei pea tingimata koorima, seda tuleb lihtsalt korralikult pesta ja juurviljad (nt lillkapsas, spargelkapsas ehk brokoli), varred saab edukalt söögitegemisel ära kasutada.
- Järele jäänud toit
Tegid liiga palju süüa? Kutsu sõbrad külla ja jaga! Kasuta ära ülejäägid: valmista nendest järgmine lõuna- ja/või õhtusöök või pane need parajate valmisportsudena sügavkülma, et tarbida mõnel muul päeval. Soovitatav on märkida pakendile kuupäev, millal toit sügavkülma pandi. See aitab ülejäägid õigel ajal ära kasutada. Külmutada võiks ka näiteks leiba ja saia. Nii saad enne söömist sügavkülmast paar viilu võtta ning ära röstida.
- Toidujäätmete taaskasutamine
Biolagunevad toidujäätmed saad muuta kasulikuks ressursiks kompostides neid kasvõi köögis asuvas kompostikastis või aias olevas komposteris. Samuti võite biolagunevad toidujäätmed anda talunikele. Äraviskamise asemel annetage kasutamata, kuid söögikõlbulikud toiduained näiteks Toidupangale. Näpunäiteid, mida täpsemalt annaks kodus toidujäätmete vältimiseks ära teha, leiad Tarbi toitu targalt kodulehe alamrubriigist KODULE.