Soovitused toiduainete külmutamiseks
Kui tegu on suure perega, võib juhtuda, et külmkapi tagumisse nurka ununeb mõni toiduaine ning läheb ajapikku hallitama. Pole välistatud ka see, et leiad sügavkülmast toote, mida enam tuvastada pole võimalik. Toiduraiskamise põhjuseks ongi eelkõige see, et külmkapi sisu pole korralikult organiseeritud. Inimesed arvavad, et mäletavad, mis on fooliumisse mähitud või säilituskarpi pakitud, kuid tegelikult näevad toiduained külmutatuna üsna sarnased välja. Pigem on parem kasutada läbipaistvaid sügavkülmakotte ning markerit, et külmutatu märgistada. Lisaks veel mõned soovitused, mida ja kuidas sügavkülmutada, et vältida toiduraiskamist:
- Külmuta julgelt. Külmutada saab paljusid toite, sealhulgas liha, mitmeid juuste, puu- ja juurvilju, mereande ja isegi piimatooteid. Toorjuust ja toidukoor võivad küll külmutamisel veidi konsistentsi muuta, kuid see ei ole tervisele kuidagi kahjulik. Kui võtad need sügavkülmast välja, tarbi neid 24 tunni jooksul ning ära uuesti külmuta.
- Tee ettevalmistusi.On küll lihtne toit sügavkülmikusse visata otse pakendis, kuid see raskendab edaspidiseid toimetusi. Kui tead, et sügavkülmast välja võttes ei tarvita sa näiteks kogu pakki liha ära, siis viiluta see enne parajateks portsjoniteks. Samuti võib liiga suurest hakkliha kogusest valmistada suurem kogus kotletitainast, vormida need valmis ja külmutada küpsetuspaberil eraldi (nii väldib nende kokku külmumist), siis saab need hoiustada karbis ja võtta eelmisel õhtul välja. Kui tegu on suure veesisaldusega toiduga, näiteks mõni juurvili, on seda samuti lihtsam valmistada, kui see on eelnevalt lõigutud või püreestatud.
- Pakend ja märgistus.Tee kindlaks, et pakend on õhukindel, kuna toidu ligi pääsenud õhk võib selle maitset muuta. Kirjuta pakendi peale, mis toiduga on tegu ning millal selle sinna panid, et teada, kaua see säilida võib. Palju toitu visatakse ära mõttega, et see on liiga kaua sügavkülmas olnud. Maksimaalseks piiriks, mil toit veel söögikõlbulik on, peetakse enamikel toiduainetel nelja kuud.
- Sügavkülmiku säilitusrežiimi temperatuur on -18ºC. Eelistage külmikut, mis näitab temperatuuri. Nii saate otsustada, kas külmikus valitsev jahedus on piisav. Kui külmikul pole temperatuurinäidikut, siis mõõtke seda ise.
- Sulata külmikut aegajalt.Kõik külmikud pole jäätumiskindlad, mistõttu võivad neisse ajapikku tekkida väiksed jäämäed. Sageli lähevad inimesed alt sellega, et topivad sügavkülma äärest ääreni täis ega sulata seda kunagi. Sellega tekivad külmikusse ka müstilised pakikesed, mille olemasolu oled ammu unustanud ning mille puhul pole enam kindel, millega tegu olla võiks. Kui sügavkülmik on tühjavõitu, võta ette sulatamine ning proovi seda teha kord kuus.
- Köögiviljad – enne külmutamist peaksid köögiviljad olema pestud, puhastatud, töödeldud. Külmutatud köögiviljad säilivad enamasti 3-6 kuud.
Puuviljad – marjad soovitatakse külmutada kohe peale korjamist. Enne õunte, ploomide, virsikute sügavkülmutamist soovitatakse oodata paar päeva. Enamik puuvilju võib jääkülmikus olla 8-12 kuud, tsitruselised ja nende mahlad 4-6 kuud. - Pähklid – külmuvad hästi ja säilivad umbes kuus kuud.
- Liha – tuleb silmas pidada, et külmutatav liha peaks olema värske. Liha tuleks enne külmutamist võimalikult ruttu eeltöödelda. Liha säilib olenevalt tükist ja külmutuseelsest seisundist 1-2 nädalast 6-12 kuuni.
- Sai ja leib – sobib kenasti külmutamiseks ja selle saab hiljem edukalt, näiteks rösteris, üles soojendada.
- Banaanid – võib alati sügavkülma panna. Sügavkülmutatult sobivad need hästi smuuti sisse. Kui külmutatud banaanid kannmikseris purustada, saab sellest maitsva külma maiuse, mis konsistentsilt meenutab jäätist.
Üldised soovitused
Mida üldiselt silmas pidada toidujäätmete tekke vältimiseks ja vähendamiseks? Looge side toiduga – isekasvatatud juur- ja köögivilju ei ole nii... Read More
Learn MoreOstude kavandamine
Mida meeles pidada ostude kavandamisel? Planeerige oma toiduoste: koostage nädalamenüü ning ostunimekiri. Enne toiduainete ostmist kontrollige, milliseid toiduaineid on teie... Read More
Learn MoreOstmine
Mida meeles pidada toidupoes käies? Ärge minge tühja kõhuga poodi ja järgige oma ostunimekirja. Spontaansed ostud on need, mille kaudu... Read More
Learn MoreToiduainete säilitamine
Et toiduained kauem värske ja maitsvana säiliks, tasub järgida mõnd soovitust: Säilitage toiduaineid vastavalt pakendil toodud juhistele (temperatuuri, valguse, niiskus... Read More
Learn MoreToiduainete säilitamine külmikus
Soovitused toiduainete külmikus säilitamiseks Vaadake üle külmkapi tihendid, õige temperatuur, toiduainete asukoht – see kindlustab toidu võimalikult pikaaegse säilimise. Madalama... Read More
Learn MoreToiduainete säilitamine sügavkülmikus
Soovitused toiduainete külmutamiseks Kui tegu on suure perega, võib juhtuda, et külmkapi tagumisse nurka ununeb mõni toiduaine ning läheb ajapikku... Read More
Learn MoreToidu valmistamine/tarbimine
Mida meeles pidada toidu valmistamisel ja tarbimisel tekkivate jäätmete vältimiseks? Tõstke taldrikule pigem vähem kui rohkem, vajadusel saab alati juurde... Read More
Learn MoreJärele jäänud toit ja toiduained
Mida teha järele jäänud toidu ja toiduainetega? Tegite liiga palju süüa? Kutsu sõbrad külla ja jagage! Kasutage ära ülejäägid: valmistage... Read More
Learn MoreToiduainete taaskasutamine
Kui toitu siiski jääb liiga palju üle või see läheb halvaks Kui toitu on kogemata siiski liiga palju varutud ning... Read More
Learn More