Toidu valmistamine/tarbimine

Mida meeles pidada toidu valmistamisel ja tarbimisel tekkivate jäätmete vältimiseks?

  • Tõstke taldrikule pigem vähem kui rohkem, vajadusel saab alati juurde tõsta. Aitab ka kui kasutate väiksemaid taldrikuid. Ning kuulake, mida keha sulle ütleb. Kui kõht on täis, siis ei ole vajadust juurde võtta.
  • Jälgige, kui palju teie laps tavaliselt sööb ning ärge tõstke talle liiga suuri portsjoneid. Õpetage lapsi tõstma endale nii palju ette, kui nad jaksavad ära süüa ja selgitage, et kui jääb väheseks, siis alati on võimalik juurde võtta.
  • Ärge avage uut toidupakendit enne, kui vanem on otsas. Tarbige enne varem ostetud või varasema säilivustähtajaga toiduained.
  • Sõbraga väljas süües jagage vajadusel enda portsjoni. Allesjäänud toit võta koju kaasa.
  • Vaadake kodus olev kaup üle ja tehke söögikord toiduaine järgi, mille kuupäev hakkab lõppema.
  • Tehke sügavkülmas asuvatest toiduainetest nimekiri ja kirjutage üles kehtivusaja lõpp. Nimekirja võiksite kinnitada sügavkülma uksele, mis annaks ülevaate külmikus olevatest toiduainetest.
  • Toitu valmistades püüdke tekitada võimalikult vähe toidujäätmeid. Näiteks kurgi- ja kartulikoored on väga head koos pruunistatud spargelkapsa ehk brokoli vartega. Need sobivad ka kastmetesse, püreesuppidesse, vokkidesse. Veel parem on spargelkapsas keeta suhteliselt pika varrega soolvees, lisada pärast kurnamist natuke võid  ning süüa kogu kõik koos varrega ära. Samuti võib omatehtud puljongi maitsestamiseks lisada tsitruseliste koort, mis annab toitudesse maitset ja vürtsi. Selliseid roogasid on palju, kus saab ära kasutada erinevaid puu-, juur- ja köögiviljade tavaliselt mittesöödavaid osasid. Peale selle sisaldavad paljude puu- ja köögiviljade koored ja varred vajalikke lisatoitaineid. Lisaks nõuandeid ja nippe toidujäätmete ärakasutamiseks.

Üldised soovitused

Mida üldiselt silmas pidada toidujäätmete tekke vältimiseks ja vähendamiseks? Looge side toiduga – isekasvatatud juur- ja köögivilju ei ole nii...
Read More
Learn More

Ostude kavandamine

Mida meeles pidada ostude kavandamisel? Planeerige oma toiduoste: koostage nädalamenüü ning ostunimekiri. Enne toiduainete ostmist kontrollige, milliseid toiduaineid on teie...
Read More
Learn More

Ostmine

Mida meeles pidada toidupoes käies? Ärge minge tühja kõhuga poodi ja järgige oma ostunimekirja. Spontaansed ostud on need, mille kaudu...
Read More
Learn More

Toiduainete säilitamine

Et toiduained kauem värske ja maitsvana säiliks, tasub järgida mõnd soovitust: Säilitage toiduaineid vastavalt pakendil toodud juhistele (temperatuuri, valguse, niiskus...
Read More
Learn More

Toiduainete säilitamine külmikus

Soovitused toiduainete külmikus säilitamiseks Vaadake üle külmkapi tihendid, õige temperatuur, toiduainete asukoht – see kindlustab toidu võimalikult pikaaegse säilimise. Madalama...
Read More
Learn More

Toiduainete säilitamine sügavkülmikus

Soovitused toiduainete külmutamiseks Kui tegu on suure perega, võib juhtuda, et külmkapi tagumisse nurka ununeb mõni toiduaine ning läheb ajapikku...
Read More
Learn More

Toidu valmistamine/tarbimine

Mida meeles pidada toidu valmistamisel ja tarbimisel tekkivate jäätmete vältimiseks? Tõstke taldrikule pigem vähem kui rohkem, vajadusel saab alati juurde...
Read More
Learn More

Järele jäänud toit ja toiduained

Mida teha järele jäänud toidu ja toiduainetega? Tegite liiga palju süüa? Kutsu sõbrad külla ja jagage! Kasutage ära ülejäägid: valmistage...
Read More
Learn More

Toiduainete taaskasutamine

Kui toitu siiski jääb liiga palju üle või see läheb halvaks Kui toitu on kogemata siiski liiga palju varutud ning...
Read More
Learn More

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...