19
Dec
Osoon keskendus toidu raiskamise teemadele
0 Comment
19. detsembri Osoonis räägiti pikemalt toidu raiskamise teemadest. Otsitakse vastuseid küsimustele: kuidas oleks võimalik toidukadu vähendada, mida teha, et ülejäänud toit jõuaks abivajajateni ja milline seos on toidu raiskamise ja kliimamuutuse vahel? Saates kommenteerib antud teemat ka SEI Tallinna vanemekspert Evelin Piirsalu. Saadet saab järel vaadata ja kuulata siit: 19.12 Osoon
09
Dec
Väljakutse – nädal aega toitu ostmata
Internetiavarustes ringleb väljakutse nädala aja jooksul (12 -18 detsembrini) toitu mitte osta. Kui ka Sinu sügavkülmik on suvistest marjadest-juurviljadest ja muudest toiduainetest pungil ja kappi on kogunenud hulgaliselt kuivaineid, milledest paljudel ehk „kõlblik kuni“ tähtaeg lähenemas, siis on ehk tõesti targem nädal aega poes mitte käia. Tee oma toiduvarudes jõulueelne puhastus ja mõtle teadlikult läbi,... Read More
31
Oct
Ilmunud on „Targa kokkaja retseptiraamat“
Tarbi toitu targalt soovitab: Igaüks, kes kodus toitu valmistab, teab, et ükskõik kui täpselt ka toidukoguseid ei planeeri, ikka jääb söögikordadest sageli üht-teist üle. Eelmise päeva toitu lihtsalt üles soojendada tundub paljudele igav. Toidujäägid on aga suurepärane algmaterjal, et lihtsatest koostisosadest, vähese vaevaga ja kiiresti meisterdada midagi täiesti uut ja põnevat. Müüki on ilmunud raamat,... Read More
22
Oct
6 lihtsat viisi, kuidas vältida toiduraiskamist
Toiduraiskamine on ülemaailmne probleem ja seda just eriti arenenud riikides. Samas on meie seas inimesi, kes peavad kannatama nälga, sest neil lihtsalt ei ole piisavalt toitu. Toidu õige säilitamine, maksimaalne kasutamine ja toidupoes tark ja läbimõeldud ostude tegemine aitab säästa nii raha, kui ka ennetada toidu ära viskamist. Järgnevalt toome sinuni kuus lihtsat viisi, kuidas vältida toiduraiskamist.... Read More
20
Oct
Millal toit tegelikult rikneb?
Säilivustähtajast „parim enne“ ei pea alati kinni pidama, kuna pakendil märgitud kuupäev näitab aega, milleni säilib toidu optimaalne kvaliteet. See põhineb aga ligikaudsel arvutusel ning toiduaine võib söömiskõlblik olla ka tükk aega pärast märgitud kuupäeva. Et kindlaks teha, kas antud toodet tasub veel süüa või mitte, jälgi neid nõuandeid: Leib hallitab. Kui hallitus on kasvõi ühelainsal... Read More
16
Oct
16. oktoober on rahvusvaheline toidu päev
Toidupank ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn) kutsuvad 16. oktoobril tähistama ülemaailmset toidu päeva (World Food Day), mida peetakse 1945. aastal loodud ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni asutamise puhul. aastal on ülemaailmse toidu päeva teema seotud kliimamuutusega: “Kliima muutub. Toit ja põlumajandus peavad samuti muutuma” (“Climate is changing. Food and agriculture must too“). Kliimamuutuse kontekstis... Read More
01
Oct
Kampaania TTT
Kampaania „Tarbi toitu targalt“ kutsub üles vähendama toidu raiskamist Toidupanga ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse (SEI Tallinn) ühiskampaania juhib tähelepanu toidu raiskamise probleemile Eestis ja pakub lahendusi targaks ning läbimõeldud tarbimiseks. SEI Tallinna poolt 2014–2016 aastal teostatud toidujäätmete uuringutest Eesti kontekstis on selgunud, et kõige rohkem läheb toitu raisku just kodumajapidamistes: enam kui 63 miljoni... Read More
26
Sep
Mis vahe on “parim enne” ja “kõlblik kuni” märgistusel?
Mis vahe on “parim enne” ja “kõlblik kuni” märgistusel? Kõigil toidukaupadel on peal säilivustähtaega tähistav märge “parim enne” või “kõlblik kuni”. Olgugi, et nende tähendus on kuigivõrd sarnane, on märgistustel oluline vahe. Kõlblik kuni tähistab realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtaega. Selline märgistus on kiiresti rikneval kaubal (liha, kala- ja piimatooted, salatid), mis oma koostise tõttu... Read More