Toiduainete säilitamine külmikus

Soovitused toiduainete külmikus säilitamiseks

  • Vaadake üle külmkapi tihendid, õige temperatuur, toiduainete asukoht – see kindlustab toidu võimalikult pikaaegse säilimise.
  • Madalama (külmema) temperatuuri juures kapi energiatarbimine kasvab. Kõrgema (soojema) temperatuuri juures toiduainete säilitusaeg lüheneb. Kui seadistada külmik kõige jahedamale, siis võib toit rikneda külmumise tagajärjel ja kulub ka väga palju elektrit.
  • Jahutuskambri ideaaltemperatuuriks peetakse 2°, kuid ka 4° ei tekita veel riknemisohtu. Soojemas kui 5°C tekib tõsine oht, et toit hakkab riknema tänu bakterite aktiivsele paljunemisele.
  • Külmikutes on mõtet hoida toiduaineid, mis jahedat vajavad. Kui Teie külmik on parasjagu tühjavõitu, siis on mõtet sinna panna ka näiteks saiad ja leivad. Nii säästate elektrit ja hoiate teraviljatooted kauem pehmetena. Kui teie külmik on liiga täis, siis eemaldage sealt toiduained, mis säilivad ka ilma külmikuta.
  • Kui teie jahutuskapp suudab garanteerida kõikidel lahtistel riiulitel vajaliku temperatuuri 4°, siis võite asju külmikus paigutada nagu paremaks peate. Kui aga teie külmik jahtub ebaühtlaselt, siis tasub kinni pidada kindlatest reeglitest.
  • Ukseriiulitel säilitage karastusjooke, maitsekastmeid, suletud konserve ja piima. Kui puudub võimalus hoida mune ideaaltemperatuuril ehk 12° juures, siis kasutage ära ukse küljes olev munarest. Munad asetatakse külmiku restile teravad otsad all.
  • Alumistes suletud sahtlites või karpides hoidke puu- ja köögivilja.
  • Köögiviljasektsiooni peal peaks olema teoreetiliselt kõige külmem riiul, mis tuleks reserveerida kala, liha, kanaliha ning keeduvorsti hoidmiseks.
  • Alt lugedes järgmine riiul sobib kuumtöödeldud toiduainete jääkidele.
  • Ülemine riiul on sobilik juustu ja toidurasvade hoidmiseks, vaba ruumi võib täita kastmete ning koduste hoidistega.
  • Kui varute toiduaineid külmikusse, siis paigutage neid nii, et kõige vanemad oleksid eespool, sest siis jõuab kogu toiduvaru õigeaegselt ära tarvitada.
  • Ärge pange külmikusse avatud konserve või supipotte. Nii võib tekkida liigniiskus, mis omakorda nõuab külmaseadmelt lisatööd ja energiakulu tekkinud jää või härmatise sulatamiseks ning termostaadi poolt ettekirjutatud temperatuuri säilitamiseks.
  • Tugevalt lõhnavad toiduained on mõtet panna säilituskarpidesse, sest muidu võib nende lõhn ja maitse levida ka teistele toiduainetele. Te ei tahaks ju süüa sinihallitusjuustu- või küüslaugumaitselist kreemikooki.
  • Kui on ette näha, et külmikus olevaid toiduainet ei jõua enne säilimistähtaeg ära kasutada, siis võib selle sügavkülmutada. Vaata lähemalt Toiduainete säilitamine sügavkülmikus

Üldised soovitused

Mida üldiselt silmas pidada toidujäätmete tekke vältimiseks ja vähendamiseks? Looge side toiduga – isekasvatatud juur- ja köögivilju ei ole nii...
Read More
Learn More

Ostude kavandamine

Mida meeles pidada ostude kavandamisel? Planeerige oma toiduoste: koostage nädalamenüü ning ostunimekiri. Enne toiduainete ostmist kontrollige, milliseid toiduaineid on teie...
Read More
Learn More

Ostmine

Mida meeles pidada toidupoes käies? Ärge minge tühja kõhuga poodi ja järgige oma ostunimekirja. Spontaansed ostud on need, mille kaudu...
Read More
Learn More

Toiduainete säilitamine

Et toiduained kauem värske ja maitsvana säiliks, tasub järgida mõnd soovitust: Säilitage toiduaineid vastavalt pakendil toodud juhistele (temperatuuri, valguse, niiskus...
Read More
Learn More

Toiduainete säilitamine külmikus

Soovitused toiduainete külmikus säilitamiseks Vaadake üle külmkapi tihendid, õige temperatuur, toiduainete asukoht – see kindlustab toidu võimalikult pikaaegse säilimise. Madalama...
Read More
Learn More

Toiduainete säilitamine sügavkülmikus

Soovitused toiduainete külmutamiseks Kui tegu on suure perega, võib juhtuda, et külmkapi tagumisse nurka ununeb mõni toiduaine ning läheb ajapikku...
Read More
Learn More

Toidu valmistamine/tarbimine

Mida meeles pidada toidu valmistamisel ja tarbimisel tekkivate jäätmete vältimiseks? Tõstke taldrikule pigem vähem kui rohkem, vajadusel saab alati juurde...
Read More
Learn More

Järele jäänud toit ja toiduained

Mida teha järele jäänud toidu ja toiduainetega? Tegite liiga palju süüa? Kutsu sõbrad külla ja jagage! Kasutage ära ülejäägid: valmistage...
Read More
Learn More

Toiduainete taaskasutamine

Kui toitu siiski jääb liiga palju üle või see läheb halvaks Kui toitu on kogemata siiski liiga palju varutud ning...
Read More
Learn More

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...