Mida teha järele jäänud toidu ja toiduainetega?
- Tegite liiga palju süüa? Kutsu sõbrad külla ja jagage!
- Kasutage ära ülejäägid: valmistage nendest lõuna- ja/või õhtusöök või pange need sügavkülma, et tarbida mõnel muul päeval. Soovitatav on märkida kuupäev, millal toit sügavkülma pandi. See aitab ülejäägid õigel ajal ära kasutada. Külmutada võiksite ka näiteks leiba/saia. Nii saate enne söömist sügavkülmast paar viilu võtta ning ära röstida.
- Vanemaid/pehmeks muutunud puu-ja köögivilju võiksite kasutada smuutides/pirukates; närbunud köögivilju saate kasutada suppides jne. Samas tuleks muidugi jälgida, et need ei oleks omandanud ebameeldivat lõhna, sest see võib toidu ära rikkuda.
- Porgandid on väga mitmekülgsed köögiviljad. Kuna neil on kergelt magus maitse, saab neid peale salatite ja soolaste toitude kasutada ka magustoitude valmistamiseks. Kui sa veel ei teadnud, siis peale juureosa kõlbavad ka porgandi lehed süüa. Enamasti lõigatakse porgandipealsed juba aiamaal maha ja visatakse pikalt mõtlemata minema, kuid tegelikult on need väga vitamiini- ja mineraalirikkad ning neid võib süüa. Maitselt meenutavad porgandilehed pisut peterselli. Kui kasvatad porgandeid ise, ei ole vaja karta, et neid oleks pritsitud taimekaitsevahenditega. Noorte taimede lehed on värsked ja maitsvad. Järgmine kord pane ka porgandipealsed kõrvale, loputa puhtaks ja haki salatisse. Kui nende maitse tundub toorelt liiga tugev, võid neid koos teiste köögiviljadega pannil praadida. Porgandipealseid võib hakkida ka supi või hautise sisse.
- Kui saia- või leivapäts on nädalaks köögikappi jäänud ja ajaga ära kuivanud, ei maksa seda veel ära visata. Kuivanud saia kõlbab kasutada kotleti taigna sisse, supi sisse või saiakastmesse (Jamie Oliveri suur lemmik). Kes leivasuppi või saiavormi ja kuivikuid ei taha, saab väärt toidule uue elu sisse puhuda ka lihtsa nipiga. Kasta kuivanud sai kraanivee alla ja hoia seni, kuni koorik on veest läbi imbunud. Võimalusel väldi seda, et palju vett pääseks saia lõigatud osale, sest sisemus vettib ruttu. Järgmiseks pista sai 150-160 kraadi juurde ahju ja küpseta 6-12 minutit. Küpsedes niisutab kuum aur saia ka seest, nii et see muutub taas kohevaks. Kuumus teeb aga ka kooriku uuesti krõbedaks ja ahvatlevaks. Nii maitseb ja lõhnab sai jälle nii, nagu oleks värskelt ahjust tulnud.
Üldised soovitused
Mida üldiselt silmas pidada toidujäätmete tekke vältimiseks ja vähendamiseks? Looge side toiduga – isekasvatatud juur- ja köögivilju ei ole nii... Read More
Learn MoreOstude kavandamine
Mida meeles pidada ostude kavandamisel? Planeerige oma toiduoste: koostage nädalamenüü ning ostunimekiri. Enne toiduainete ostmist kontrollige, milliseid toiduaineid on teie... Read More
Learn MoreOstmine
Mida meeles pidada toidupoes käies? Ärge minge tühja kõhuga poodi ja järgige oma ostunimekirja. Spontaansed ostud on need, mille kaudu... Read More
Learn MoreToiduainete säilitamine
Et toiduained kauem värske ja maitsvana säiliks, tasub järgida mõnd soovitust: Säilitage toiduaineid vastavalt pakendil toodud juhistele (temperatuuri, valguse, niiskus... Read More
Learn MoreToiduainete säilitamine külmikus
Soovitused toiduainete külmikus säilitamiseks Vaadake üle külmkapi tihendid, õige temperatuur, toiduainete asukoht – see kindlustab toidu võimalikult pikaaegse säilimise. Madalama... Read More
Learn MoreToiduainete säilitamine sügavkülmikus
Soovitused toiduainete külmutamiseks Kui tegu on suure perega, võib juhtuda, et külmkapi tagumisse nurka ununeb mõni toiduaine ning läheb ajapikku... Read More
Learn MoreToidu valmistamine/tarbimine
Mida meeles pidada toidu valmistamisel ja tarbimisel tekkivate jäätmete vältimiseks? Tõstke taldrikule pigem vähem kui rohkem, vajadusel saab alati juurde... Read More
Learn MoreJärele jäänud toit ja toiduained
Mida teha järele jäänud toidu ja toiduainetega? Tegite liiga palju süüa? Kutsu sõbrad külla ja jagage! Kasutage ära ülejäägid: valmistage... Read More
Learn MoreToiduainete taaskasutamine
Kui toitu siiski jääb liiga palju üle või see läheb halvaks Kui toitu on kogemata siiski liiga palju varutud ning... Read More
Learn More