Müügi planeerimine ja kauba liikumine
- Toidukaupu tuleks toota ja tellida vastavalt nõudlusele ning müügiprognooside koostamisel on oluline lähtuda kaubavarude ja müügistatistikast/analüüsist.
- Regulaarsed inventuurid aitavad prognoosida müüki ja selgitada välja toidukauba müümata jäämise põhjusi.
- Hea koostöö ja pidev teabevahetus toidukaupade strateegiliste tarnijatega aitab oluliselt vähendada müümata jääva kauba koguseid.
- Püüdke luua võimalikult efektiivne ja kiire kauba liikumine/logistika alates tarnijast kuni kaupluse letini. Näiteks, mida kauem on puu- ja köögivili laos, seda vähem värskemana jõuab see letile ja seda suurem on tõenäosus, et osa kaupa jääb müümata.
- Kiirestiriknevate toidukaupade puhul tuleks võimalusel eelistada otsetarneid toidukaupade tootjatelt (aitab vältida pikka logistilist ahelat). See võimaldab kaupa pikema aja jooksul müüa.
Personali koolitamine ja teadlikkuse tõstmine
- Toidujäätmete teket vähendavate võtete rakendamine eeldab pädeva ja asjatundliku müügipersonali olemasolu. Seetõttu on oluline töötajaid pidevalt koolitada ja juhendada. Selgitage töötajatele, miks on oluline toidujäätmeid vähendada ning kuidas seda teha.
- Töötajate motiveerimiseks ja teadlikkuse suurendamiseks tuleks anda neile ka tagasisidet saavutatud tulemustest (sh mahakandmise protsendist) ning selle jälgimise olulisusest (sh sellest, millist negatiivset mõju toidu äraviskamine põhjustab).
- Määrake inimene, kes teostab kvaliteedikontrolli, sh kokkulepitud toidukadu vältivate võtete ja reeglite järgimist.
Enne poeletile jõudmist
Müügi planeerimine ja kauba liikumine Toidukaupu tuleks toota ja tellida vastavalt nõudlusele ning müügiprognooside koostamisel on oluline lähtuda kaubavarude ja... Read More
Learn MorePoeletil
Toiduainete paigutamine müügisaalis ja laos Soovitatav on asetada müügilettides/riiulites värskemad toiduained tahapoole ja vanemad ettepoole. Kaubalaos võiks kasutada reeglit „paremalt... Read More
Learn MorePoeletilt tagasi
Võimalusel annetada müügist eemaldatud kasutuskõlbulik toit kohalikule Toidupangale või teistele sarnastele organisatsioonidele (nt loomade varjupaik). Oma köögi kasutamise võimalusel valmistage... Read More
Learn More