Mis vahe on “parim enne” ja “kõlblik kuni” märgistusel?
Mis vahe on “parim enne” ja “kõlblik kuni” märgistusel?
Kõigil toidukaupadel on peal säilivustähtaega tähistav märge “parim enne” või “kõlblik kuni”. Olgugi, et nende tähendus on kuigivõrd sarnane, on märgistustel oluline vahe.
Kõlblik kuni tähistab realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtaega. Selline märgistus on kiiresti rikneval kaubal (liha, kala- ja piimatooted, salatid), mis oma koostise tõttu on soodne keskkond riknemist põhjustavate mikroorganismide kasvuks ja paljunemiseks.
“Kõlblik kuni” tähistusega tooteid ei tohi pärast märgistusel esitatud kuupäeva müüa ega tarbida, sest need võivad ohustada inimese tervist.
Parim enne mõiste all on mõeldud aga toidukauba minimaalset säilimistähtaega. “Parim enne” tähistus viitab eelkõige toidu kvaliteedile. Seega võib pärast “parim enne” kuupäeva möödumist toidukaup kaotada oma lõhna- ja maitseomadusi, muutuda tekstuurilt või konsistentsilt ja väheneda võib toote vitamiinide sisaldus. Siiski kõlbab toode veel mõnda aega süüa ja ei too endaga kaasa ohtu tarbija tervisele.
Samuti võib selliseid tooteid pärast pakendil märgitud aega müüa.
“Parim enne” kuupäevaga on tähistatud näiteks leib, sai, juust, küpsised, maiustused, maitseained, jahu, karastusjoogid ja konservtooted.