Prantsuse besee retsept on pärit Eva Pärteli kokaraamatust „Küpsetaja käsiraamat“.
Allikas: www.piirikook.ee
Kogus: kaks suurt ahjuplaadi täit
Koostisosad:
90 g munavalget (u 3 tk)
1,8 dl peeneteralist suhkrut
1-1,5 dl leivapulbrit (leiba)
Valmistamine:
1. Selleks, et saada peent leivapulbrit kergema vaevaga, tuleb kasutada päris mitut masinat (mandoliinlõikur, dehüdraator), mida igal ühel koduköögis ei pruugi olla. Neile soovitame proovida lihtsamat teed: lõika leib nii õhukeseks, kui suudad (parema tulemuse annab mitteviilutatud leib, mis on enne olnud sügavkülmas), kuivata nii nagu saad (kas praeahju kõige madalamal kuumusel, radiaatoril) ja jahvata-tambi leivad puruks, veel parem pulbriks (uhmer, kohviveski, blender koos pähklijahvatuse otsikuga.) Ja saadki katsetama hakata!
2. Mikserda munavalged pehmeks vahuks. Nirista juurde suhkur ja jätka vahustamist, kuni vaht on tugev, suhkur lahustunud ja mikseril on juba üsna raske tööd teha. Viimasena lisa juurde leivapulber. Liimi küpsetuspaber beseevahuga neljast nurgast ahjuplaadi külge, nii on tainast mugavam plaadile pritsida. Aseta mass kondiitrikotti ja pritsi selle abiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed munavalgemassist pallikesed läbimõõduga 3 cm. Pane beseeküpsised ahju ja küpseta 75-100-kraadises (olenevalt ahju äkilisusest) ahjus 2 h. Kui küpsised tulevad küpsetuspaberi küljest kenasti lahti, lülita ahi välja, pane pajakinnas ahjuukse vahele ja lase beseedel ahjus jahtuda. Söö leivabeseesid niisama või pudista magustoitude juurde.
NB! Munakollased kasuta ära vaniljekreemis, vt Kihiline mannapudrumaius.
Koka nõuanne: Leivapulbrit võid kasutada ka kuidas iganes tahad, piirid seab vaid sinu fantaasia! Üks suund on tarvitada teda sarnaselt kamajahuga: maitsesta kohupiimakreemi, vaniljejäätist, raputa Kreeka jogurtile ja lisa endatehtud õunamoosi. Rösti pannil suhkruga krõbedaks ja kasuta magustoitudes, nagu creme brulee, panna cotta või Taani talutüdruk (see kihiline kohupiima-moosi magustoit). Suurepäraselt sobib ta ka soolaste pirukate põhjatainasse või küpsetamata võileivatortide aluseks koos sulavõiga. Kaaslaseks nt kalaga kodujuustukate.